FOS SYRUP

Crevna mikroflora ima veliki uticaj na naše zdravlje. Ona sadrži korisne sojeve, ali i one koji mogu imati negativan efekat na telo. U skladu sa najnovijim podacima, između 400 i 500 različitih mikrobnih vrsta nastanjuju creva. Ukupna masa ljudskih intestinalnih bakterija je od 1 do 1,5 kg. Sastav crevne mikroflore je ključan za pravilan rad celog tela. Istovremeno, stanje ovog specifičnog 'ekosistema' može biti poremećeno primenom lekova, stresom ili jednostavno starenjem.

Korisne probiotske bakterije (Bifidobacterium i Lactobacillus) dominiraju probavnim traktom zdrave osobe. Njihova aktivnost uključuje, između ostalog, inhibiranje i ograničavanje rasta mikroorganizama koji imaju negativan uticaj na zdravlje, ublažavanje netolerancije na laktozu, antialergijsko delovanje, delovanje protiv raka i imunološko delovanje, sprečavaju osteoporozu i karijes. Kako bi se povećala populacija korisnih bakterija u crevnoj mikroflori, možemo povećati unos fermentisanih mlečnih proizvoda ili farmaceutskih preparata. Rast probiotskih organizama može se postići uključivanjem probiotika u ishrani. To su neprobavljivi sastojci hrane koji stimulišu rast ili aktivnost bakterija koje nastanjuju debelo crevo i korisne su za zdravlje domaćina. A prema kineskoj medicini debelo crevo je mesto u kojem počinje dobro zdravlje.

Prednost probiotika je činjenica da se razgrađuju samo u debelom crevu, a njihovo ranije putovanje kroz probavni trakt ne utiče na njihova svojstva. Opisani probiotici koji se proizvode industrijski zasad nemaju svi sastav saharida. Oni uključuju niz neprobavnih oligosaharida (NDOs) i nekih polisaharida. Probiotski polisaharidi uključuju i inulin i neke vrste skroba otpornih na aktivnosti enzima u probavnom sistemu. Među oligosaharidima, sa dokumentiranim probiotskim svojstvima to su fruktooligosaharidi (FZS). Upravo se na njihovim kvalitetama bazira FOS sirup.

 

SASTAV

Fruktooligosaharidi (FOS) imaju manje kalorija od saharoze i manje šećera, stoga ne utiču na dentalni karijes. Dodatno, fermentiraju pod uticajem bakterija koja su pogodne za domaćina, Bifidobacterium i Lactobacillus sojaProizvodi metabolizma tih bakterija stvaraju nepovoljne uslove za rast "loših" bakterija. FOS je prisutan u mnogim vrstama povrća, npr. luk, beli luk, artičoka, ali njihov unos putem hrane često nije dovoljan da bi se poboljšalo zdravlje. Tu se naglašava potreba za njihovim unosom putem dodataka ishrani.

Uključivanje FOS sirupa u svakodnevnu ishranu dovodi do povećanja bifidobakterija u crevima. Oni se razmnožavaju na nivou 10 ili čak 100 puta većoj nego pre primene. Na ovaj način FOS sirup reguliše bakterijsku crevnu floru.

DELOVANJE

- Sastojci FOS sirupa poboljšavaju probavu.

- Stabilizuju crevnu mikrofloru nakon poremećaja u probavnom sistemu.

- Poboljšavaju resorpciju mnogih elelenata poput kalcijuma, magnezijuma, cinka i gvožđa.

- Smanjenjem nekorisnih bakterija u debelom crevu, količina njihovih produkata koji imaju toksično delovanje je ograničena

- Poboljšavaju ravnotežu masnoće u krvi.

- Pomažu prirodnom odbrambenom mehanizmu tela.

- Pomažu u regulaciji telesne težine.

UPOTREBA

Koristiti 1-2 kesice dnevno. Može se koristiti kao zaslađivač za bilo koju vrstu pića, voća, žitarica a takođe se može dodati i u jogurt.