Sastav: proteini jaja u prahu, dehidrirana glukoza, cink laktat, materije za sprečavanje zgrudnjavanja, talk, magnezijum stearat, želatin, titan-dioksid.

Mikroelement "cink" preko je potreban ljudskom organizmu. Njegovo biološko značenje mnogo je složenije nego značenje drugih mikroelemenata. Deficit cinka prvi put je ustanovljen 1961. g. u mladih ljudi u Iranu, kada je primećeno da imaju povećanu glavu, da su niskog rasta i smanjene seksualnosti. Dokazano je da su sve te negativne pojave bile posledica nedostatka elementa cinka u ishrani i loše apsorpcije cinka iz hrane.

******* ******* *******

Funkcije cinka:

1. Cink učestvuje u procesima enzimogeneze ii ima vrlo važnu ulogu u aktiviranju fermenata. Više od 200 vrsta fermenata u ljudskom organizmu zavisi o prisutnosti cinka. Cink ima ulogu katalizatora, aktivira ferment, reguliše njegovu strukturu i neposredno učestvuje u procesu stvaranja nukleinske kiseline i proteina. Učestvuje u procesu delenja ćelija, njihova rasta i regeneracije.

2. U ljudskom organizmu cink ima ogromnu ulogu u stvaranju hormona. Za adolescente u periodu rasta je od naročito važnog značaja i najvažniji je element u ishrani. Naučna istraživanja pokazala da cink deluje neposredno na stvaranje kolagenog tkiva i kostura. Dodatak cinka kod njegovog manjka ubrzat će rast i razvoj adolescenta. Kliničko posmatranje pokazalo je da je kod dece zbog deficita cinka bio usporen rast i razvoj, a kada se doda cink, uočen je pozitivan medicinski rezultat s poboljšanim efektom.

3. Cink ima važan značaj u normalnom funkcionisanju polnih organa i održavanju seksualne sposobnosti na normalnom nivou. U organizmu muškarca cink je najkoncentrisaniji u testisu i prostati. Kao mikroelement cink je najzastupljeniji u spermi. Zato manjak cinka u mladih supružnika može izazvati neplodnost. Prema podacima medicinskih organizacija u Iranu, ustanovljeno je da deficit cinka u školske dece zaustavlja proces polnog sazrevanja i smanjuje funkcionalnu aktivnost polnih žlezda.

4. Cink je takođe važan element za održavanje i poboljšanje vida. Sadržaj cinka u ljudskim očima prilično je velik i može dostići 21,86 mg mol / g. U mrežnjači oka ima puno cinka. Nedostatak cinka može izazvati pogoršanje vida i smanjenu adaptaciju u tami. U svakodnevnom životu treba obratiti posebnu pažnju na uzimanje i apsorpciju kalcijuma i cinka. To je vrlo važno za ljudsko zdravlje i preventivu za kratkovidost.

5. Cink utiče na osećaj ukusa i na apetit. Elementi ukusa nalaze se u pljuvačci i strukturna su tvar epitelnih ćelija sluzokože usne duplje.

Zbog deficita cinka nastaje hiperplazija (prejako razvijanje) i keratizacija (orožnjavanje) epitelnih ćelija sluzokože usne duplje. Kao posledica toga zagađuju se otvori receptora ukusa na jeziku i hrana se ne može okusiti.

Čovek gubi osećaj ukusa i, shodno tome i apetit.

6. U naučnim radovima, koji se javljaju zadnjih godina, dokazuje se da cink može povećati imunitet i usporiti proces starenja. Dr Norris dokazuje šest načina delovanja cinka na imunitet:

- Reguliše funkciju fermenata koji sadrže metale;

- Neophodan je za sintezu DNA, RNA i belančevina;

- Reguliše međusobne reakcije između stanica recipijenata i stanica koje se dele, a takođe između stanica recipijenata i meta-stanica;

- Preko je potreban za regulisanje transmisione funkcije opni koje zavise o kalcijumu;

- Neophodan je za belančevine funkcionalnih struktura, kao na primer za belančevinu mikrokanala;

- Manjak cinka loše deluje na limfne stanice, jer izaziva pukotine.Uopšteno se može reći da svi ti faktori koji utiču na proces razmnožavanja ćelija, na sintezu belančevina, aktiviranje recipijenta, na aktivnost i kretanje ćelija, utiču i na imunitet.

Klinička ispitivanja u Kini u provinciji Czeczian i rezultati istraživanja Instituta za gerontologiju pokazala su da se u vrlo starih osoba, koje su uzimale preparate sa cinkom, imunitet značajno povećao.

U organizmu zdravog čoveka cinka ima oko 0,003% (1,4-2,3 g).

Prosečno treba uzimati dnevno 10 do 20 mg cinka. Trudnica treba svakodnevno uzimati 30 mg cinka, dok je detetu u periodu razvoja neophodno 10 mg cinka svakodnevno, a adolescentu 3,5 mg cinka. U ljudskom organizmu cinka ima u koži, kosi, krvi, kostima, noktima, jetri, bubrezima, pankreasu, mišićima i drugim unutrašnjim organima.

Mikroelement cink je neophodan i široko prisutan u ljudskom organizmu.

Izvori cinka takođe su mnogobrojni. Nalazi se u suvom mesu životinja, jetri, jajima, ribi, a najviše ga ima ostriga. U tkivu ostrige cinka ima i više od 1.000 mg / kg. Obično je koeficijent apsorpcije cinka, koji se nalazi u proizvodima od mesa, veći nego koeficijent apsorpcije cinka iz hrane biljnog porekla. Cinka ima dosta u semenju susama, oraščićima kedra i drugim vrstama semenja. Semenje žitarica ima mnogo više cinka nego rafinisani prehrambeni proizvodi. Međutim, prekomerna količina kiselih soli biljnog porekla i biljna kiselina u ljudskom organizmu, nakon spajanja sa cinkom postaju prepreka za apsorpciju cinka u tankom crevu.

Nije zato čudno što se u zemljama u kojima su prehrambeni proizvodi pretežno biljnog porekla, javlja deficit cinka. Bilo bi idealno edukovati stanovništvo na upotrebu mesnih proizvoda bogatih cinkom. Međutim, to je ograničeno zbog niskih prihoda stanovništva i vekovnih navika u ishrani, pa bi stoga bilo najjednostavnije i najekonomičnije koristiti prehrambene dodatke sa cinkom i na taj način nadoknaditi manjak cinka u ishrani.

Oblik pakovanja i način primene: Pakovanje sadrži 60 kapsula. Popiti 2 puta po 2 kapsule dnevno, toplom vodom.

PREPORUKE

Nakon 3 meseca suplementacije, treba napraviti pauzu od 3 meseca u korišćenju preparata.

NAPOMENA

Kako previše niski, tako i previsoki nivoi cinka utiču na telo.
Ovaj mikro element može biti lako predoziran, naročito ako se takođe unosi i svakodnevnom ishranom.
Pre započinjanja suplementacije, nivo cinka treba da bude testiran i da se obavi konsultacija sa lekarom. Produžen i neopravdan unos cinka u značajnoj meri može uzrokovati, bolove u stomaku, gubitak apetita, glavobolje i dovesti do mnogih bolesti.

  Cink Zinc Tiens Sombor 

 Cink Zinc Tiens Sombor