ANTILIPIDNI ČAJ obnavlja strukturu endotela zidova krvnih sudova, harmonizuje procese razmene, čisti zidove krvnih sudova, popunjava krv, istiskuje vlagu, pokreće Či energiju.

Sastav: 6 vrsta zelenog čaja, listovi lotosa, senino seme, koren troskota posle specijalne obrade, listovi petolisne ginosteme, vodena bokvica, kora od mandarine.

Delovanje na organizam:

 1. Normalizuje razmenu masti u organizmu, smanjuje nivo lipida u krvi, izbacuje holesterol nagomilan na zidovima krvnih sudova, poboljšava njihovu elastičnost, reguliše pritisak, poboljšava rad srca, jetre, bubrega,
 2. Poboljšava vid, funkciju organa za varenje i slezine,
 3. Smanjuje povišenu temperaturu, nervnu napetost usled stresova, krepi organizam preko dana tako što ga snabdeva energijom koja nastaje sagorevanjem masti, noću poboljšava san,
 4. Kod različitih oboljenja sistema organa za varenje i jetre, naročito kod hroničnih zatvora,
 5. Smanjuje višak telesne težine,
 6. Ima antioksidantna svojstva,
 7. Izbacuje toksične materije iz organizma,
 8. Otklanja sindrom mamurluka.

Delovanje pojedinačnih sastojaka:

Zeleni čaj (šest vrsta) normalizuje funkcije centralnog nervnog sistema, otklanja sindrom mamurluka, ima antioksidantsko dejstvo, deluje antipiretički kod prehlade, odličan je „čistač“ krvnih sudova, suzbija nastanak ćelija raka.

Listovi lotosa jačaju i čiste slezinu, hrane bubrege, srce, umiruju duh. Blagotvorno deluju na metabolizam lipida u krvi, regulišu nivo tečnosti u organizmu, olakšavaju disanje i snižavaju arterijski pritisak.

Senino seme poboljšava vid, vlaži creva, poboljšava varenje, normalizuje stolicu, olakšava izbacivanje fekalija, stimuliše izlučivanje žuči, reguliše rad jetre i smanjuje stvaranje gasova, koji nastaju kao posledica nepravilne ishrane.

Troskot popunjava seme i krv, jača bubrege i daje kosi crnu boju. Koristi se kod hipertenzije, koronarne bolesti, povećane masnoće, vrtoglavice, zujanja u ušima, pojave tačaka pred očima, osećaja slabosti u lumbalnom predelu, kolenima, daje novu energiju, poboljšava razmenu materija, jača imunitet, polnu aktivnost i poboljšava stanje kose.

Petolisna ginostema sadrži u sebi 84 vrste saponina koji predstavljaju univerzalne adaptogene. Resorbuje upale, izbacuje otrove, ublažava kašalj i rastvara sluz.

Vodena bokvica otklanja vlažnost putem mokraće. Koristi se kod otoka, proliva, belog pranja, pojave sluzi.

Kora od mandarine pokreće Či, normalizuje srednji grejač, otklanja vlažnost i sluzi, zastoj Či u slezini i želucu, podrigivanje, mučnine, povraćanje, zadržavanje mutne vlage u srednjem grejaču, usled čega dolazi do nadimanja u stomaku, osećaja nelagodnosti, pojave retke stolice i debelih masnih naslaga na jeziku, nagomilavanja sluzi i vlage u plućima.

Antilipidni čaj - normalizuje „Jin-Jang“ energije u kanalima debelog creva (od 5-7 časova), želuca (od 7-9 časova), tankog creva (od 13 –15 časova), mokraćne bešike (od 15-17 časova) i bubrega (od 17-19 časova).

Uzimanje čaja od 5 do 7 časova ujutru doprinosi oslobađanju od zatvora, nadutosti u stomaku, napetosti u vratno-potiljačnom delu kičme, otklanja zapaljenja u traheji, krajnicima, grlu, leči drhtavicu i temperaturu.

Uzimanje čaja u periodu od 7 do 9 časova ujutru pomaže da se oslobodite podrigivanja, otklonite bolove u želucu i glavobolje, otok na licu, zapaljenske procese kod sinusitisa, artritisa skočnog zgloba.

Uzimanje čaja u periodu od 13 do 15 časova može da pomogne da se lišite bolova u donjem delu stomaka, grčeva u vratnim mišićima i u potiljku, bolova sa zadnje strane ramenog pojasa i podlaktice, otklanja spazam u grlu, vrtoglavicu, pomaže kod poremećaja metabolizma kalcijuma, masti i ugljenih hidrata i bolova u srcu.

Uzimanje čaja u periodu od 15-17 časova može da dovede do prestanka učestalog mokrenja, otklanjanjanja spazma mokraćne bešike, napetosti u leđnim mišićima, bolova u čeono-potiljačnom delu i bolova u očima.

Uzimanje čaja u periodu od 17-19 časova pomaže bubrezima da pročiste krv, da izbace otrovne materije koje izazivaju otoke u tkivima što zadržava energiju, zbog čega nestaju bolovi u predelu krsta, suvoća u ustima, zapaljenski procesi u mokraćnoj bešici, nepravilan rad želuca, upale polnih organa, svrab, nesanica i slabljenje nervnog sistema.

Primenjuje se kod:

 • Ateroskleroze krvnih sudova, ishemijske bolesti srca, hipertenzije, vegetativno-vaskularne distonije,
 • Oboljenja organa čula vida,
 • Velikih psihičkih i fizičkih opterećenja, u cilju poboljšanja opšteg subjektivnog stanja i stanja nervnog sistema,
 • Respiratornih oboljenja, gripa i angine,
 • Hepatitisa i ciroze jetre,
 • Poremećaja energetskog balansa u programima za korekciju telesne težine,
 • Dijabetesa melitusa, kao pomoćno sredstvo,
 • Sindroma mamurluka i pijanstva,
 • Sindroma hroničnog umora,
 • Hroničnih oboljenja sistema organa za varenje.

Način primene:

Čaj preliti toplom (80°C) vodom, poklopiti da ne ispare etarska ulja, ostaviti da stoji 7 do 14 minuta.

Čaj se pije do 18h. Kod normalnog i povišenog pritiska 20-30 minuta pre jela piti topao čaj. Kod niskog pritiska između obroka piti hladan čaj. Čaj treba piti polako, u malim gutljajima. Ne treba ništa dodavati u čaj (limun, šećer, med itd.). Ponekad se posle 20-30 minuta oseti pospanost – u tom slučaju možete malo da prilegnete.

Ne preporučuje se uzimati ga duže od 2 meseca, jer tada dolazi do izlučivanja magnezijuma iz organizma, što dovodi do pospanosti, smanjene sposobnosti za rad i slabijeg pamćenja. Ukoliko želite da ga koristite za unutrašnju upotrebu, ne preporučuje se da ga ponovno kuvate, jer tada već čaj delimično menja hemijski sastav.

Za lokalnu i spoljnu upotrebu:

1) U kozmetologiji: Posle kuvanja, kesicu čaja možete osušiti i ako je potrebno, ponovo je iskoristiti za spoljnu upotrebu kao tonik za lice. Možete otvoriti kesicu, popariti sadržaj kesice i stavljati na lice u vidu tople maske 10-15 minuta 1-2 puta u toku nedelje. Takođe, od čaja možete napraviti ledene kockice i njima čistiti lice 1-2 puta na dan.

2) U ginekologiji: Dobro antiinflamatorno dejstvo imaju vaginalne kupke od čaja i ispiranje kod kolpitisa i erozije grlića materice. Da bi ste čaj koristili u te svrhe, neophodno je da 1 kesicu prokuvate u 1/2-1 litar vode i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Treba ga koristiti odmah, najbolje uveče, 10 dana. Kasnije proceduru treba sprovoditi u preventivne svrhe 2 puta nedeljno redovno.

Doziranje: U starijim godinama i kod teških hroničnih oboljenja neophodno je početi sa uzimanjem manjih doza tokom 7 dana, u zavisnosti od toga kako se osećate. Zato kesicu treba da podelite na 4 dela i 1/4 kesice preliti 1 čašom tople vode. Svakih 7 dana treba postepeno povećavati koncentraciju čaja, sve dok ne dođete do doze 1 kesica na 1 čašu vode. Ukoliko je poremećena razmena masti i kod uričke dijateze, osobama preko 60 godina i deci u uzrastu od 12-16 godina preporučuje se da uzimaju minimalne doze od 1/2 kesice sa 0,5-1 lit. vode u dužem periodu, jer kod manjih doza treba produžiti trajanje terapije.

Trajanje programa: 2-3 meseca.

Broj kura godišnje – 3 kure.

Pakovanje: 40 kesica.